Saturday, January 23, 2010

Ejder Kapanı: Ugur Yücel Fincher Ya da Artık Yerli Bir Seri Katil Filmimiz Var



Bu cografyanin seri katil üretemedigi bir gercek. Uretsin mi istiyorsunuz diyen bir mantar cikar simdi. Hayir tabi ki. Tek sebebi de seri öldüresi olanin bile bir sekilde "sineye cekerlikle" bu emelinden suratlice uzaklasmasi.. Olaganlasma... Ed Gein, Jeffrey Dahmer yetismiyor bu yuzden bu topraklarda. Bir parca olanlar da kendi yerellerinde kaliyorlar. Iste seri katili olmayan ulkenin ilk seri katil filmi. Bolca Se7en etkisi ve U.Yucel direktorlugunde de Guy Ritchie izleri bulunacaktir ama cogu plani, sahneyi, filmin tum rengini basarili kabul ediyorum. Olmayan bir yerde "olur gibi"den cikacak filmi yabanci emsalleri ile kiyaslayip yerin dibine sokmaya luzum yok. Bu milletin de yegane huylarindan biridir. Kendi urettigmiz her seyi itin gotune sokmak, onda hata aramak icin elimizden geleni yapariz. Kendisine de baksan sanki mahalle barinda her aksam Fincher ile bulusup film kritize ediyor sanacaksin-iz.

Film olmus. Türün orneklerini izleye izleye en azindan seyirlik birsey cikarmislar. Artik Türk sinemasi sonu belli olmayan, sasirtan son uretmeyi ogrendi. Bu film bir kosetasi olarak sinema tarihimize yazilacaktir. Yucel, Yazi-Tura'dan sonra burada da Kenan ile duvarlari salliyor, bir gün yikacaklar da...

 Fragman

14 comments:

SirEvo said...

O kadar birikti ki filmler, Avatar, Paranormal, bu, of offf

Teşekkürler yazı için bu arada, izlememiz için bir sebep daha çıktı sayende. :P

Unknown said...

Filmi ben de çok beğendim, ben de yazacağım blogda, yalnız sürpriz son olduğunu belirtmen biraz spoiler olmuş sanki :)

elixir said...

Berbat bir film.
Les rivières pourpres'un kötü bir kopyasi..
yuh yani..Nerde film olmuş be..
Bariz zorlamışlar, ışıklar tam fransiz filmi kopyasi ki o yüzden bile not kirdim.
hele ilk bastaki catisma sahnesindeki maytap sesleri iyice ucuzdu..
abi'nin kopruden ucmasi da bizim cocuklugumuzdaki Renault 21 Concorde reklami gibiydi..
tam kabus..
valla neresinden tutsam bilemedim.

Trofolo said...

Elix, cig duran seyleri siralamak istersen cok sey cikartabilirsin. Hata aramak isterseniz cok cikar demistim. Turk sinemasinda bir kosebasi bence bu film. Bu turde cekilmis, boyle planlarla sahnelerle cekilmis bir film yok.

elixir said...

Ben bu turlu apartilmis cekimleri Turk sinemasinda milat diye goremiyorum.
Nesi seni cok heyecanlandirdi soylesene..
ilk bastaki ugur yucel'in kiza sarkan adamlari doverken ki guy ritchie tarzi durdurup baslatma planlari mi ? yoksa eminonunde catiya ilk ciktiklarindaki tony scott'vari cekimler mi ?
Dandik araba sahneleriyle de heyecanlanmis olamazsin.
eee ? kiza heyecanlandiysan hemfikirim hehehehe

Trofolo said...

Apartilmis ya da orjin farketmez, eger oncesinde Turk sinemasinda bu tarz bir film yoksa, bu film milat olur :) O dovus sahnesi Guy Ritchie, filmdeki bir cok plan da Luc Besson isi idi ki duydugm okudugm kadari ile zaten Besson'un ekibi ile calismislar.

Tabi ki Ugur-Kenan islerine kafadan prim verdigim icin hatalari gormek benim isime gelmiyor :) Kopruden atlama sahnesi cok kotu, falanca plan sundan arak diye sabaha kadar gecir dur. Bunun bir sekilde bizim milletin kendinden olani sonsuz yerme ve dalga gecme asagilik kompleksi ile alakali oldugu da asikar. "Yapamayiz ancak araklariz" şiarı. Olsun, araklaya araklaya yapmayi ogrenirsin. Kopyalama en iyi ogrenme yoludur :)

Kaldi ki, bir alintinin uzerine konan en ufak darbe ile ortaya cikanin yapana ait oldugunu ve orjinal oldugunu savunan biriyim fena halde.

Trofolo said...

Bir de yaptigin is icabi sen cok rafine ve acimasiz yaklasiyorsun. Ayni gozlukle bakmiyoruz. Ben izleyiciyim neticede. Sen o yuzden yerden yere vuruyorsun. Ben yerden yere vurasim gelmiyor :) - Vavien mesela senenin en iyi filmi. Cogu kisi o filmde bunalir, delirir.

elixir said...

Acımasız yaklaşmaktan daha çok işin mutfağında olduğum ve matematiğini bildiğim için yaklaşıyorum.
Yerden yere vurmak istemem ama göz bu..Fragmanla iş bitmiyor.

Film iyi olursa niye yazmayayım.

Vahşi batı mesela iyi film.
Anıra anıra güldüm..Arog ve Gora gibi 2 kabustan sonra iyi geldi.
Zaten gülmek için gitmiştim.

Trofolo said...

Tamam zaten ColaTurka embedded sinema kültürüne karsi yasasin Ugur Yucel sinemaciligi. Cem Yilmaz'in en iyi filmi Hokkabaz'dir ve onun uzerine de film yapamayacaktir.

elixir said...

Colaturka embedded sinema kültürü dedigin sey olmazsa filmi cekemezler.
ha ürün yerlestirmenin boku cikmis senaryoyu ürüne gore duzeltmisler dersen bin kere haklisin.
Hokkabaz guzel filmdi..
En azindan halici arif'ten daha gercek, daha acitici bi karakterdi.
O diil de bu baslik altinda olmasa da su recep vakasini konusmak isterim.

Trofolo said...

Elix, Yahsi Bati'nin butcesi nedir? Vavien'in butcesi nedir? Yahsi Bati cekilmese ne olur.. Vavien gibi 10 film yaparsan toplumdan bir kesimin hayata bakis acisi degisir ama (bence). YB'nin butcesi ile 10 tane Vavien cekersin ya da. Bu para muglak birseydir. Az parayla cok is yapmak daha ehil birsey gibi duruyor bana. Icine bu kadar marka gomerek film uretmenin "anca yapiliyor"la karsilanacak bir yani yok. Bir de bunu gelen tepkilerle yumusatmaya calisan bir grup yapimci turedi tvlerde son gunlerde. "Bu artik sartmis".. Hadi canim, neye sart. Garaja bir Porsche daha cekmesine mi.. Breh breh.

SirEvo said...

Garaja en son Porsche çeken Şahan bu arada :D 2009 modeli 2 tane Porsche'unu verip yerlerine 2 tane 2010 model almış kardeşiyle kendisine, dipnot olsun istedim. :D

Trofolo said...

Gavat kültürü ancak onu mumkun kilar SirEvo. Daha fazlasini yapamazlar.

elixir said...

Ben bunun icin kendi blog'umda bi başlık açayım :)
eheh