Saturday, July 11, 2009

Kamera Fetişzenliği:
Nereye Bakıyorsun Babylon Alaçatı?

Her yere kamera yerlestirdiklerinin farkinda misiniz bilemiyorum. Guvenlik sektoru adi altindaki soygunculuk bu herseyden korkan insanliktan guzel nemalaniyor. Siradan vatandas sistemin sokak kemaralarina "ozel hayata tecavuz" diyerek karsicikadursun, firsati bulunca orayi burayi kamera ile donatmaktan ve gözetlemekten kendini alamiyor. Gordugum tum bu tip kameralara dil cikarip, hareket cekiyorum. Kayitlarini inceleyip tahrik olanlari tahrik etmek icap ediyor...




Sehrin en boş dergilerinden 2'de bir'in editorunun blogunda Illustrator Erkut Terliksiz ile yapilmis bir online-cumartesi-sohbetine denk geldim. Babylon Alacati'dan bir karedeki goruntu Banksy'nin What are You Looking At? isinin gercek hayatta iz bulmus hali gibiydi, hem de ironiyle, tebessüm ettirerek. Arkada bir street-art (illllli-liliyar-üstüre) manzumesi, onunde zavalli palmiyeye monte edilmis bir kamera. Türkiye burasi, hayalleri gercek kilan bir ülke.. Hakikaten Babylon, "Neye bakiyorsunuz orada kamera ile?"




Banksy - Vandalised Oil Paintings


4 comments:

Erdal Güngör said...

Street Art ile Graffiti aynı değilmi yoksa farklı katagorileremi ayırmalıyız? yanlış anlama bilmediğim için soruyorum merak ettim.

Kamera olayına gelince sade "1984" diyorum.Geçenlerde bir kanalın Haber Bülteninde rastladım,istanbulda mobese kamera sisteminin genişletileceğini bayram havasında sunuyordu spiker,garip ama yapacak bir şey yok.Aynı futbolda olduğu gibi ingiltere örneği karşımıza çıkıyor.

Kartal Bafiler said...

Babylon Alaçatı'yı savunmak gibi olmasın ama bu sene ilk ve son tatilimi Çeşme'de yaparken tatilin kapanışını bu mekanda yaptım,gecenin ilerleyen saatlerinde 80ler 90lar müziğine dayanamadığını tahmin ettiğim bir gurup bu müziğin hastası olduğunu zannettiğim diğer guruba yeşillik alanda salça oldu ,zannedersem bu kameralarda kavgayı kim başlattı kim diğerinin boğazına sarıldıyı ortaya çıkarmak için.

Ha geniş manada düşünürsek iyi mi ? Değil...

n0s said...

barın onunde kamera olsun babylonun onu cok sapa ztn orda kesin olsun. ama genel olarak nobese izlenmek istemioruz

Unknown said...

banksy`nin bu cctv olayina getirdigi baska bir elestirsel bakis acisi da soyle,
http://alexandreleveille.ca/wordpress/wp-content/uploads/2009/04/banksy-one-nation-under-cctv-2.jpg

ingiltere merkez postanesinin bitisigidir bu duvar, guvenlik gorevli kulubesi falan da vardir, perdeyi indirip yapmislar.