Monday, July 13, 2009

Machuca

Tour de France'a 2 gündür sarmisken, gecen hafta Flo ile Machuca'yi izlemisken, Machuca ayakta yolcu tasirken, bisiklette, üstüne evvelsi gün AktifPedal'da Specialized'lara bakarken...




Şilili yönetmen Andres Wood iki zıt uçlardaki yaşamı gözler önüne seriyor… Bir yanda elit bir ailenin, diğer yanda da yoklukla savaşan bir ailenin çocuğu ve tüm imkansızlıklara rağmen sınır tanımayan bir arkadaşlık…

1973 Şili’sinde sınıflar arası ayrılığın konu edildiği Machuca filmi, iki ayrı dünyayı çok keskin bir şekilde ayıran görünmez duvarı yıkmak için canla başla çalışanların verdiği mücadelelerini ve sistemin dayatmaları karşısında çaresiz kalışlarını anlatıyor.

Ülkedeki politik ve sosyal hayatın giderek kötüleştiği bir ortamda dönem sosyetesinin göreceli ahlaki değerleri, yoksulların katlandığı eziyet ve ikisinin arasında bir denge oluşturmaya çalışan Katolik bir peder… Tüm bunlar bir ilkokul çocuğunun gözünden dokunaklı bir şekilde anlatılıyor.

1973 yılında Şili’de kanlı bir darbe yaparak Sosyalist Allende hükümetini deviren diktatör Pinochet yönetimini ele alır. Bu geçiş döneminde binlerce sivil suçsuz insan hayatını kaybeder ama elit kesime hiçbir şey olmaz. Zengin bir ailenin çocuğu olan 11 yaşındaki Gonzalo Infante yaşamını güzel bir semtte sürdürür ve ülkenin en iyi okulu olan özel bir Katolik okuluna gider, aynı yaşlardaki Machuca ise birkaç blok ötedeki gecekonduda yaşamla mücadele etmektedir. Aynı şehirde birbirinden çok farklı hayatlar süren bu iki çocuğun yolu Peder McEnroe sayesinde bu Katolik okulunda kesişir. Çocukların aynı sınıfta aynı sıraları paylaşmaları ile başlayan serüven sonrasında birçok olayı birlikte yaşamalarına sebep olur. Machuca ve Infante yaşamı, aşkı, dostluğu ve daha birçok kavramı birlikte keşfederler ama en sonunda demokrasiye sekte vuran bu kanlı darbenin güçsüz tanıkları olarak bulurlar kendilerini.




***

Aline Küppenheim


2 comments:

Emre Girici said...

Her izleyisimde carpar bu film.

n0s said...

fidelin yüzünden tarzı bişey mi?