Friday, August 24, 2007

Etiler Central

Sehrin Trafalgar gibi, Tivoli gibi, Tienenman gibi meydanlari olmayinca biz gördügümüz her dort yol agzina meydan diyoruz. Taksim de bu sehrin en bi "meydanidir" yani. Meydan demeye bin sahit lazim. Kazip, bozup duruyorlar.

Etiler, Istanbul'da "sosyete" sosuna bulanmadan once , kendi halinde meskun bir mahalken bankalar caddesi denilen bugun Akmerkez'le - Bogazici Universitesi'ne kadar uzanan Nispetiye Caddesi arasindaki yol, bugun oteki yakadaki cok bir matah yasam formuymus gibi "caddelestirilmeye" kafelerle doldurulmaya calisiliyor. Yillardir yuruyup gectigim sokak ve yollarin simdi birer podyuma dönmüs olmasina ve icinden gecerken üstüne basina kicina bakilmasi insani dogal olarak rahatsiz ediyor. Batililasmaya, onlar gibi cafeleri oturak mekanlari haline getirmeye calisiyoruz ama aklimiz fikrimiz götümüz basimizda. Bu kadar rahatsiz edici olan belki sokaklarin, yollarin, semtlerin bu degisimi degil, toplum olarak belli basli kompleksleri ve idealari degistiremiyor olusumuz. Kendimiz icin degil, disimizdakiler icin yasamaya sartlanmamiz. Yedigimiz, ictigimiz ve giydigimizin kendi tercihlerimiz degil "oyle oldugu" icin secilmis olmalari.

Neyse en sonunda degismedi, yillardir orada diye bakip gectigim tam Bebek yokusunun basindaki eski Hizir aka. Lazio Boys'un kuruyemisci dukkani yerle bir oldu. Etiler Meydani icin o kose ve eskiden yaninda bulunan birahane bir külttü acikcasi. Simdi Hizir'larin kuruyemiscisi yerine, eski birahanenin yerinde olan tavuk-bildircin cevirmeci nakil olmus. Test icin dün aksam çöktüm, dergiden dönerken. Ucuz ve lezzetli. "Semt sosyetik, gecirelim" dememisler. Semtin sosyetikligi de zaten birkac sonradan görmenin zaman zaman intikal etmesi ve boy göstermesinden öte bir durum degil. Etiler'in sosyetikligi, en fazla tarihten kalma 2-3 gece kulübünün varligindan öte degildir. Bir ara sayilari 15'e yaklasan mekan silsilesi simdilerde semti terketmis gozukuyor. Yerine Bogazici Universiteli kariyer avcisi kizlarin gunduz anfide, gece karyolada avina ciktigi TGI Fridays, 14-18 yas grubunun yeni aldiklarini sergiledigi Starbucks, yas ortalamasini dusuk bulanlarin hemen yan tarafta oturduklari Gloria Jeans var.

32 yildir bu semtteyim, Istanbul'un baska hicbir yeri bana bu kadar tahammül edilebilir gelmiyor. Bir sekilde Etiler, degismiyor ve dönüsmüyor. Birkac falsosuna ragmen. Pencereni actigin zaman gorebildigin bir bahce bazilari icin cok sey demek olabiliyor... "Vay ne kadar sosyetik yerde oturuyorsun"a inat, sos severim yemekte, zaman zaman da etik olmaya calisirim ama benim bildigim Etiler, ne soslu ne yitik, ne de sosyetik...

***

Simdi Sari Konaklar'in oldugu yerden bugun Alkent'e uzanan yerdeki arazide kisin Cagliari Kis Oyunlari Kizakla Atlama Yarislarina rakip duzenledigimiz, ozene bezene hazirladigimiz pist -selamlar olsun yükümüzü ceken Pic Murat'in Almanya'dan getirdigi ahsap kizak-, emaye firin tepsileri ile tam Hillside'in oldugu yerden asagi dogru sanki birer Bobsleigh yariscisi gibi kaydigimiz günler... Akatlar'da profesor berberde tras oldugumuz günler -degdirmedigi mahalle ferdi yoktur-, Mehmet Eksi sahasinda akabinde Basin Sitesi onundeki cim düzlükte katildigimiz turnuvalar. Pazar mangal sefalari...




0 comments: