Wednesday, January 21, 2009

FlatOfis

Memlekette mimari halen Araplarin ihtisam ve gosteris budalalilgi ile Manhattan öykünmesi arasinda gidip geldigi icin Maslak'in Mashattan'lastirilmasina devam ediliyor. Ilerleyen yillarda bizim de nurtopu gibi bir 11 Eylül'ümüz olacaktir suphesiz. Yatay genisleme pek tercih edilen birsey degil, 50-60'larda Istanbul'da birbirinden cok uzak alanlarda yapilmis bugun birer metrukane/virane olmus fabrika yarisi kuzulari ve son donem avm'leri saymazsak pek yatay mimari ornegi yok. FlatOfis, Sinpas tarafindan hayata gecirilen ve satisi baslayan yeni bir yapi. Eyup'te. Halic bolgesi, Feshane civari dersem, gecen gunku Gentrification yazisina belki akliniz gidebilir. Ortak toplanti alanlari, genis arsiv depolari ve 20, 30,50 aylik ömür boyu kiralama secenekleri ile filinta gibi göz kirpiyor.
http://www.flatofis.com.tr

FlatOfis, avm olarak insaatina baslanip daha sonra ofis formatina donusturulmus bir proje aslinda...





2 comments:

Othello said...

Flat ofis iyidir ferahtir. Ben farkli bir bakis acisi getirecegim. Mashattan ya da bildigimiz Amerikan downtownlari gibi ust yapilasmalarin duzgun altyapi ile birlestirildiginde cok daha cevreci olusumlar oldugu artik bilinen bir gercek.
Urban sprawl ya da daginik yerlesim birimleri doga ile ic ice gibi gorunse de her noktaya araba ile ulasmak zorundasin. Ayrica isinmalari olsun, atik isleme sistemleri olsun, komsusundan istifade edemeyen mustakil sistemler kuruluyor. Bu da muthis bir enerji israfina neden oluyor.
Bir de insanoglu sosyal bir yaratik. Sabah 9 aksam 6 ofise tikil sonra mustakil villana gec. 3-4 insandan olusan kliklerde donmeye basliyor yasamlar.

Riggs said...

Rusyada bunlardan bolca bulunur. Saniyorum dikine degil de enine bina yapmanin sebebi rejim bicimleriyle alakaliydi. En tepede duran adam, dikine hiyerarsi mantigiyla arz-i endam eden kapitalizme, herkesin ayni katta is gordugu komunist is binalari. Nacizane yorumumdur. Tamamen cografi sebepler de etkili olabilir ama bu yaklasim bana daha makul geliyor zira su an deli gibi gokdelen insaasi var Moskovada ve bu is merkezlerinin isimleri de Moscow City, Empire Moscow gibi NYC apartmasi sifatlar. Yonetim bicimi degisince binalar da dikine dikine gidiyor artik.