Monday, April 14, 2008

Facebook'un Yerel Ekonomilere Katkisi


Classmate'den beri baslayan bu "okul arkadasini bulma sevdasi"ni pek anlayamadigimi söyleyebilirim. Turkiye'de okul arkadasliginin hayatin sonraki evrelerinde devamliligi olmasina etken tek tespitim okul formati ile alakali, eskiden beri. Tam gün egitim yapan kolejlere karsilik yarim gün egitim yapan devlet liselerindeki cikan arkadasliklarin, 40 yillik kahve hatiri kivamina karsilik patetes kivaminda olmasinin nedeni tamamen bu okul tipi. Devlet liselerinden cikmislarin, lise arkadasligini uzun yillar sürdürebildigine pek tanik olamiyorum. En azindan lisede bizim kolej kivaminda, St.Michel, St.Benoit şutlangaçlarının da toplandigi 23 kisilik azili "kolej" tipi devlet lisesi sinifindan bile hatirladigim, gorustugum kimse yok. Bir Deniz Ensari var, onun da izini kaybettim, Uykusuz'dan takip ediyorum visamlordumu. Bogazici Universitesi'nin bahcesinde yuvarlandigimiz günler bile en az 10 yil geride kaldi. Fettan kizlar Havva ile Saadet'in suan hangi adamin hayatina kabus gibi coktugunu merak ediyorum. 11Mat-D, Etiler Lisesi'nin ayricalikli bir sinifiydi. "Bonjour Madame..."

Dün üniversiteden sinif arkadaslari ile bulustuk. Bir Facebook ritueli olarak "sinif arkadaslarini bulmak ve bulusmak". Kendimi bu sabahin erken saatlerinden ogle arkasina kadar sürecek aktivitenin organizasyonunda nasil buldugumu bilemiyorum. Sami ile zaten okuldan sonra kopmadik. Birkac kisi gorusuyorduk arada. Dellenip, milleti 12 yil sonra bir araya getirelim dedik. Coluk, cocuk, is güc sahibi olunmus karma bir kalabalik. O siniftan normal sartlar altinda oda sicakliginda mezun olamamis 3-5 kisiden biri , 14 yilda daha yeni mezun biri olarak cok sevdigim dostlari bulmak ve bunun icin bir kahvalti organizasyonu yapmak. Araci olanin bu internet icinde internet denilebilecek gelismis sosyal ag Facebook olmasiyla, surec hizlandirma, cok kisiye ayni anda ve basitce ulasma olanagi ile esen bu nostlajileme ruzgarinin nasil kisa bir zamanda paraya donustugunu gorebiliyoruz. Guzel ve obur bir kahvalti yaptik. Belki bu 15 kisi bir pazar sabahi böyle bir kahvalti planlamayacak ve bu kahvaltida en azindan 2 ayda 1 tekrar toplanma ve bir yerde tekrar obezleme karari almayacakti. Bu yeni ekonomik dalganin, siber mecradan bizzat mekan kasasina akan katkisi iste. Ayrica cocuk yapmanin zamani geldi galiba...

1 comments:

NYG said...

"Ayrica cocuk yapmanin zamani geldi galiba..."

en can alici cümle son anda verilmis.. karambole gitsin diye mi yoksa etkili bir son vurus mu cozemedim..

ayrica yazinin genel icerigine de katilmamak elde degil..benzer bir hesaplamayi sehir,ulke geneli icin yaparsak.. feysbuk sen nelere kadirsin???