Tuesday, March 3, 2009

Body Of Lies



Siyah, kahverengi tonlar, arka fonun flulandigi önde iki helikopterin telsiz sesleri ile ufuk cizgisinden belirerek geldigi anlarda bilin ki Ridley Scott geliyordur, kaçın!...
Black Hawk Down'da Somali'daki ic savasi ve Amerikan müdahelesini isleyen Scott, bu roman uyarlamasinda da Irak isgali sonrasinda Orta Dogu'daki bazi ajancilik faaliyetlerine deginmis. Aklima film boyunca Sabri geldi tabi ki. Kacamadim bu düsünceden. Leonardo Di Caprio yerine gayet de guzel oynarmis. Belki sıktığı iki mermi hedefi bulamayinca ellerini bir basina götürüp "Ah be o nasi kacar" derdi ama farketmez, Sabri de hakkini verebilirdi Ferris rolünün. Acikcasi müslümanligi irrite eden (dinler savasinda cephelerin sanki farkli gayeleri varmis gibi) birkac ciddiyetsiz dialoglama disinda iste oturup basindan sonuna izlenebilecek bir film. Bazi goruslere gore bir Amerikan kahramanlik hikayesi degil. Ridley baba yine alttan alttan gecirip, "kullan at"cilara dokunduruyor ama cok da derinlikli, gidisatini kestiremiyeceginiz bir film olmuyor bu haliyle. Gayet düz ve basit. Patlama sahneleri ve eskiden yani 90'larda gordugumuzde fantezi olarak baktigimiz ama bugun Google Earth ile varligina asina oldugumuz uydu takip sistemlerindeki gelismislik tabi biraz kafa döndürüyor. Hos o sistem de 4 jipin toz bulutu yaratma gayretine karsi yenik düsüyor... Eger atmosfer disindan gozetleme yapiyorsaniz, sanki insanlarin 10 metre tepesindeki bir tepegöz-cam gibi, sokagin kosesinden objektifi nasil cevirebiliyorsunuz, ama big brother bu yapar, sasmamak lazim. Hani Pasa'ya "bu cihatcilar telefon kullanmiyor olabilir ama sen kullaniyorsun oyle degil mi" demesi bizim her sabah 05 sularinda sms geliyormus gibi tetiklenen cep telefonlarinin merkezle konusmasina delalet edebilir mi? Ederse de, etmezse de...
Hem bakan ne diyordu, "cekincesi olan konusmasin"

Amsterdam, Londra, Washington DC derken filmin Türkiye'de cekilmis sahneleri de var. Bunlari da izleyenler görsünler.. Zaten film akarken "ucu ne zaman bizim buralara dokunucak" diye beklesip duruyorsunuz.. Sonrasi bingo!
Bu arada filmin uyarlandigi romanin yazari David Ignatus. Bu isim tanidik gelecektir. Davos'da Tayyip Bey'in cikistigi, "One Minute" dedigi ve kendisine yeteri kadar söz vermedigini iddia ettigi moderator.

Neyse, Büyük Sam Snead'in kendi dedigi gibi:
"Vajina düsünmüyorsan, konsantre olmuyorsundur"

"Body Of Lies" Official Website
http://bodyoflies.warnerbros.com/index.html

4 comments:

farawaysoclose said...

black hawk somali'de değil miydi? Sudan da iç savaşı meşhur bir memleket gerçi.

Trofolo said...

Somali evet, soundtrack'deki Mogadishu Blues'dan hatirlamaliydi. Duzelttim, saol.

Dea Demyra said...

Uydu takip sistemi değil de casus uçaktı sanki o tepeden bakan. Ya da ben nedense o gözle izlemişim. imza: ASAM uzmanı dea.

* * *

Sonracığıma, filmin müzikleri çok güzeldi. imza: Müzik kulağına su kaçıran dea.

Unknown said...

rastgele yaziya goz gezdirirken "Orta Dogu'daki bazi ajancilik faaliyetlerine deginmis. Aklima film boyunca Sabri geldi tabi ki." kismi gozume ilisti gecenin ortasinda kahkaha patlamasi yasattin :)